fettförbränning

 

Fettförbränning - Hur fungerar det?

Det magiska ordet fettförbränning är en av de mest säljande rubrikerna i våra dagstidningar. Vi matas ideligen med olika dietkurer och mirakelpiller som utlovar snabba resultat. Även om vi många gånger känner på oss att det inte fungerar i praktiken så blir vi lockade av tidningarnas storslagna löften. De flesta av oss har säkert någon gång gjort något tappert försök med en pulverkur, fastevecka eller någon bananmetod. Men oftast så slutar det på samma vis - tillbaka till ruta ett och inte ett kilo lättare. Nu är det på tiden att vi reder ut det här med fettförbränning.

Optimal fettförbränning

Fettförbränning är en ganska komplicerad process som till stor del styrs av vad du äter och av hur mycket energi du gör av med. I teorin innebär det att för att gå ner i vikt så måste du göra av med mer energi än vad du stoppar i dig. Måste man då lusläsa kaloritabeller, stirra sig blind på innehållsförteckningar samt väga, mäta och räkna? Min åsikt är - nej. Om man istället ger kroppen rätt förutsättningar för en optimal fettförbränning så kan man garanterat gå ner i kroppsfett ändå. Här följer några konkreta tips för en optimal fettförbränning.

1 - Styrketräning

Att träna styrka är ett mycket bra sätt att hålla formen, även om man inte förbränner så mycket fett under själva träningspasset. Mer muskler ger en större energiförbrukning och en högre fettförbränning dygnet runt. Mer muskler ger också en starkare och fastare kropp. Du får en bättre hållning och minskar samtidigt risken för förslitningsskador. Ett mycket effektivt sätt att minska i kroppsfett är att kombinera styrketräning med förbränningsträning.

2 - Konditionsträning

Bättre kondition ger högre fettförbränning. En bra kondition innebär att du har en bra syretillförsel till dina muskler. God syresättning ökar användandet av fett som bränsle. Spinning och all form utav jymping är utmärkta sätt att träna upp sin kondition.

3 - Lågintensiv förbränningsträning

Om man passerar Munksjön en ljum sommarmorgon så får man se en ganska rolig syn, Människor med olika stil och fokuserad blick spatserar energiskt på stigarna runt vattnet. En del går med stavar, andra med vikter och energisk armpendling.

Vad är det då som är så magiskt med denna trend i att promenera på morgonen. Jo, att ge sig ut på en lågintensiv promenad på morgonen INNAN man har ätit frukost ger kroppen BRA förutsättningar att ta energi från sina fettdepåer. När du vaknar på morgonen är ditt blodsocker lågt och din insulinnivå är nästan obefintlig. Denna kombination gör att fettet lättare frigörs från fettcellerna och eftersom du inte ätit något än så har din kropp inget annat bränsle än fett att tillgå. Det innebär att en rask promenad innan frukost ger dig en alldeles ypperlig fettförbränning.

Är det då helt meningslöst att ta en kvällspromenad om man vill bränna fett? Svaret är nej. Att röra på sig är alltid bra, vare sig det är på kvällen eller på morgonen. Skillnaden är att du får en effektivare förbränning av fett på morgonen. En morgonpromenad på ca 30 minuter, två till tre dagar i veckan, är ett effektivt sätt att lära din kropp att använda fett som bränsle.

Myten om punktförbränning

Jag vill också passa på att ta död på myten om punktförbränning. Alla dessa varianter på magträningsmaskiner som säger sig effektivt bränna bort fett på magen är helt och hållet vilseledande och felaktiga uppgifter. Starkare magmuskler är visserligen bara positivt men det kommer inte att ge dig en reducerad mängd underhudsfett på magen. När man bränner fett tas fettet från alla celler på hela kroppen samtidigt. Alltså är promenaden innan frukost en snabbare väg till mindre underhudsfett på magen än 100 sit-ups på kvällen.



text ifrån
Hudoteket.se

Kommentarer
Postat av: fettförbränning

nice blog


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback